Velykoms visada
pasigaminame kokį nors tortą. Šįkart garbė teko šiam varškės tortui su
slyvomis, kurio receptą radau knygoje "Metai Beatos virtuvėje",
būtent skyriuje apie Velykas. Atrodo daug darbo - ir pagrindą paruošti ir kiaušinių kremą išvirti, tačiau nebuvo labai sudėtinga. Beata rašo, kad torto gamyba užtruko 1 val.. Na,
aš su pagalba užtrukau maždaug 1,5 valandos. Torto turėtų užtekti 10-12 valgytojų.
Mano pastebėjimai :
* sausainių sluoksnis
galėtų būti storesnis, todėl kitą kartą dėsiu visą pakelį (200 g)
* sviesto ant
sausainių trupinių taip pat reikėtų daugiau, nes išimant ir pjaustant tortą
koks trečdalis jų atsidūrė ant stalo.
Reikės:
500 ml grietinėlės
(gali būti 12 proc.),
4 kiaušinių tryniai,
150 g cukraus,
1 v. š. nubrauktas
krakmolo,
12 g želatinos
(maždaug 2 v. š.)
50 ml šalto vandens,
200 g džiovintų slyvų
be kauliukų,
150 ml verdančio
vandens,
150 g sausainių
(galima ir šokoladinių),
50 g sviesto (dėjau 70
g)
4 v. š. cukraus į
vandenį, su kuriuo trinsime varškę,
400 g pusriebės ar
riebios varškės (aš dėjau "President")
1. Gaminame torto
pagrindą. Sutrupiname sausainius iki trupinių (paprasčiausia - su virtuviniu
kombainu, bet tinka ir kočėlas ir pirštai). Ištirpiname 50 g sviesto ir su juo
sumaišome sausainių trupinius. Šia mase išklojame atsegamą torto formą,
sausainius paspaudžiame. Dedam į šaldytuvą, kad sustingtų.
2. Verdame
kiaušinių kremą. Grietinėlę supilame į nedidelį puodą ir ant mažos ugnies
maišydami kaitiname, bet neužverdame. Kiaušinių trynus sumaišome su 150 g
cukraus ir gerai išplakame iki baltų putų. Įmaišome krakmolą. Karštą, bet
neverdančią grietinėlę užpilame ant išplaktų kiaušinių trynių nuolat maišydami.
Kiaušinių ir grietinėlės masę pilame atgal į puodą, kuriame šildėme grietinėlę,
ir ant mažos ugnies nuolat maišydami kaitiname, kol kremas sutirštėja (kaip
tirštas kisielius). Tai trunka ilgokai, tačiau ne tiek ilgai, kad trūktų
kantrybė. Išvirusį kremą paliekame atvėsti, jis turi būti karštos o ne ką tik
išvirtos arbatos temperatūros.
3. Želatiną užpilame
50 ml šalto vandens ir paliekame išbrinkti.
4. Džiovintas
slyvas nuplauname karštu vandeniu. Užpilame nepilną stiklinę (150 ml )
verdančio vandens ir paliekame 10 – 15 min. išbrinkti. Po to vandenį, kuriame
mirko slyvos, nupilame į dubenį ir suberiame 4 v. š. cukraus ir išmaišome, kad
beveik ištirptų. Slyvas supjaustome smulkiais gabalėliais, vieną slyvą į kokias
6 dalis.
5. Varškę dedame į
dubenį. Jei ji kietoka, reikia sutrinti iki kremo. (Aš varškės netryniau, nes
jau buvo kaip kremas). Ant varškės pilame vandenį nuo slyvų su cukrumi ir viską
labai gerai išplakame. Kuo mažiau varškės grumstelių ir gumulėlių, tuo skaniau.
6. Į išbrinkusią
želatiną dedame kelis šauktus karšto (jau pravėsusio) kiaušinių kremo ir viską
gerai išmaišome, kol želatina ištirpsta ir lieka nepastebima. Ištirpusią masę
pilame į puodą su likusiu kiaušinių kremu ir viską gerai išmaišome.
7. Į ištrintą
varškę sudedame kiaušinių kremą su želatina ir viską gerai išmaišome.
8. Išimame torto
pagrindą iš šaldytuvo, ant jo barstome smulkintas slyvas. Viršutiniam
sluoksniui pilame varškės kremą.
9. Uždengiame formą
maistine plėvele, kad neprisigertų pašalinių kvapų ir dedame į šaldytuvą
sustingti 3-4 valandoms arba per naktį.
Prieš išimant tortą,
jo kraštus formoje apipjauname šiltu peiliu.
Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą