2014 m. balandžio 23 d., trečiadienis

Varškės ir slyvų tortas

Velykoms visada pasigaminame kokį nors tortą. Šįkart garbė teko šiam varškės tortui su slyvomis, kurio receptą radau knygoje "Metai Beatos virtuvėje", būtent skyriuje apie Velykas. Atrodo daug darbo - ir pagrindą paruošti ir kiaušinių kremą išvirti, tačiau nebuvo labai sudėtinga. Beata rašo, kad torto gamyba užtruko 1 val.. Na, aš su pagalba užtrukau maždaug 1,5 valandos. Torto turėtų užtekti 10-12 valgytojų.

Mano pastebėjimai :
* sausainių sluoksnis galėtų būti storesnis, todėl kitą kartą dėsiu visą pakelį (200 g)
* sviesto ant sausainių trupinių taip pat reikėtų daugiau, nes išimant ir pjaustant tortą koks trečdalis jų atsidūrė ant stalo.


Reikės:

500 ml grietinėlės (gali būti 12 proc.),
4 kiaušinių tryniai,
150 g cukraus,
1 v. š. nubrauktas krakmolo,
12 g želatinos (maždaug 2 v. š.)
50 ml šalto vandens,
200 g džiovintų slyvų be kauliukų,
150 ml verdančio vandens,
150 g sausainių (galima ir šokoladinių),
50 g sviesto (dėjau 70 g)
4 v. š. cukraus į vandenį, su kuriuo trinsime varškę,
400 g pusriebės ar riebios varškės (aš dėjau "President")



1. Gaminame torto pagrindą. Sutrupiname sausainius iki trupinių (paprasčiausia - su virtuviniu kombainu, bet tinka ir kočėlas ir pirštai). Ištirpiname 50 g sviesto ir su juo sumaišome sausainių trupinius. Šia mase išklojame atsegamą torto formą, sausainius paspaudžiame. Dedam į šaldytuvą, kad sustingtų.

2. Verdame kiaušinių kremą. Grietinėlę supilame į nedidelį puodą ir ant mažos ugnies maišydami kaitiname, bet neužverdame. Kiaušinių trynus sumaišome su 150 g cukraus ir gerai išplakame iki baltų putų. Įmaišome krakmolą. Karštą, bet neverdančią grietinėlę užpilame ant išplaktų kiaušinių trynių nuolat maišydami. Kiaušinių ir grietinėlės masę pilame atgal į puodą, kuriame šildėme grietinėlę, ir ant mažos ugnies nuolat maišydami kaitiname, kol kremas sutirštėja (kaip tirštas kisielius). Tai trunka ilgokai, tačiau ne tiek ilgai, kad trūktų kantrybė. Išvirusį kremą paliekame atvėsti, jis turi būti karštos o ne ką tik išvirtos arbatos temperatūros.

3. Želatiną užpilame 50 ml šalto vandens ir paliekame išbrinkti.

4. Džiovintas slyvas nuplauname karštu vandeniu. Užpilame nepilną stiklinę (150 ml ) verdančio vandens ir paliekame 10 – 15 min. išbrinkti. Po to vandenį, kuriame mirko slyvos, nupilame į dubenį ir suberiame 4 v. š. cukraus ir išmaišome, kad beveik ištirptų. Slyvas supjaustome smulkiais gabalėliais, vieną slyvą į kokias 6 dalis.

5. Varškę dedame į dubenį. Jei ji kietoka, reikia sutrinti iki kremo. (Aš varškės netryniau, nes jau buvo kaip kremas). Ant varškės pilame vandenį nuo slyvų su cukrumi ir viską labai gerai išplakame. Kuo mažiau varškės grumstelių ir gumulėlių, tuo skaniau.

6. Į išbrinkusią želatiną dedame kelis šauktus karšto (jau pravėsusio) kiaušinių kremo ir viską gerai išmaišome, kol želatina ištirpsta ir lieka nepastebima. Ištirpusią masę pilame į puodą su likusiu kiaušinių kremu ir viską gerai išmaišome.

7. Į ištrintą varškę  sudedame kiaušinių kremą su želatina ir viską gerai išmaišome.

8. Išimame torto pagrindą iš šaldytuvo, ant jo barstome smulkintas slyvas. Viršutiniam sluoksniui pilame varškės kremą. 

9. Uždengiame formą maistine plėvele, kad neprisigertų pašalinių kvapų ir dedame į šaldytuvą sustingti 3-4 valandoms arba per naktį. 


Prieš išimant tortą, jo kraštus formoje apipjauname šiltu peiliu.

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą