2014 m. kovo 22 d., šeštadienis

Kiaušinienė ar omletas? Fritata!

Kartą su tėvais aiškinomės kuo skiriasi kiaušinienė nuo kepto kiaušinio ir kaip atrodo omletas, nes, pasirodo, patiekalus vadinam skirtingais pavadinimais. Tuomet ilgokai ieškojau išsamių paaiškinimų kuo vienas patiekalas skiriasi nuo kito. Taigi, pirmiausia reikia išsiaiškinti, kas yra kas.

Kiaušinienė - tradicinis patiekalas, kepamas keptuvėje ant riebalų paleidus vieną ar kelis kiaušinius. Galima kepti su spirgučiais arba be jų. Taip pat galima apversti arba ne. Kitaip sakant, kiaušinienė = keptas kiaušinis (tiksliau, keli). 


Omletas - prancūziškas patiekalas. Kiaušiniai išplakami su trupučiu pieno ar grietinėlės. Mišinys kepamas keptuvėje, tada ant vienos pusės dedama įdaro (arba ne) ir perlenkiama. Vienas omletas skirtas vienam valgytojui.


Fritata - Itališkas kiaušinių patiekalas, panašus į omletą. Skirtumas toks, kad fritatoje kiaušiniai ir įdaras yra sumaišomi kartu, o tada iš lėto kepami keptuvėje. Valgytojui tenka tik gabalėlis fritatos, kurį galima patiekti su daržovėmis (o patiekiant omletą taip nedaroma). Fritatoje galima sunaudoti įvairius maisto likučius - yra net itališkas posakis "hai fatto una frittata", kuris apytiksliai reiškia "padarei netvarką", todėl tai puiki išeitis, kai paskutinę minutę reikia sugalvoti, ką pagaminti. Fritata yra palyginti sotus patiekalas, todėl galima valgyti ne tik pusryčiams, bet ir vakarienei, ar net pietums. 


O dabar prie recepto. Manoji fritata nėra grynai tradicinė, nes aš naudoju miltus ir įdarą pradžioje truputį apkepu, o tada užpilu kiaušinių plakinį. Be to, ji niekada nebūna stora dėl keptuvės dydžio (mažesnė keptuvė= storesnė fritata) arba dėl to, kad dažniausiai negaminu didelei šeimynai.
(p.s. kartais ir iškepusi ji primena netvarką, bet skonio tai negadina)


Fritata su špinatais


1-2 žmonėms pavalgyti reikia:

2 kiaušinių
didelės saujos šviežių (ar šaldytų) špinatų
1 nedidelio svogūno
100 g. šaldytų žirnelių
30 g. fermentinio sūrio
3-4 vyšninių arba 1 įprasto pomidoro
1 v. š. su mažu kaupu miltų 
2-3 v. š. pieno
prieskonių (aš dedu kaukazietiškus arba plovo)
Druskos (jei norisi)

Nuplauname špinatus (jei naudojate šaldytus - perliekite verdančiu vandeniu) ir gerai nusausiname, jei lapai dideli - suplėšome į dalis. Smulkiai supjaustome svogūną, sutarkuojame sūrį (turi būti maždaug 2-3 valgomi šaukštai su kaupu. Jei dėsite daugiau, bus sunku apversti). Pomidorus nuplauname ir perpjauname pusiau (jei vienas didelis, supjaustome griežinėliais). 

Į dubenį įkulame kiaušinius (lukštų geriau nedėti), gerai juos išplakame, dedame ten miltus, prieskonius, pilame pieną ir išplakame. Tada sumetame tarkuotą sūrį ir gerai išmaišome. Jei naudojate plakimo šluotelę, išplakti nebepavyks, nes sūris ją apsivelia.

Į keptuvę pilame aliejaus (jei turite alyvuogių, pilame jį, jei ne - tiks ir paprastesnis). Jam įkaitus sumetame svogūną, sumažiname ugnį ir pakepame apie pusę minutės. Tada sudedame nusausintus špinatus, pomidorus ir žirnelius. Pamaišydami kepame tol, kol špinatai ims trauktis ir raitytis (1-2 min.). Tada ant daržovių pilame kiaušinio plakinį. Kepame maždaug 5 minutes, kol paviršiuje nebėra skysto plakinio - tam kepant galima uždėti dangtį - greičiau apkeps viršutinė dalis. Pabarstome druska (jei labai reikia), padalijame fritatą į kelias dalis ir apverčiame. Dar pakepame 2-3 minutes, bet ne per daug.  Išjungiame viryklę, dedame fritatą į lėkštę ir mėgaujamės.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą