2014 m. balandžio 8 d., antradienis

Granola

Granolos receptą radau knygoje "Beatos virtuvė", ir tada mane sužavėjo daugybė vartojimo būdų - granolą galima valgyti vieną, su pienu, jogurtu, kefyru, dėti į kepinius ir dar prigalvoti įvairių variantų. Jos gaminimą atidėliojau gal 3 metus, tačiau visai be reikalo. Dabar, turbūt, granolą kepsiu bent kartą per mėnesį, kad šio "lesalo" visada būtų namie, nes tai puikus užkandis, sveikas, o svarbiausia - skanus.


Taigi, reikės:

300 g. 5 grūdų dribsnių
100 g. anakardžių
150g. lazdynų riešutų
1 v. š. migdolų plokštelių
1 v. š. sezamų
1 v. š. razinų
1-2 v. š. kokosų drožlių
6 v. š. aliejaus
6 v. š. medaus
1 a. š. cinamono
Mažo žiupsnelio druskos


Iš tiesų, darbo čia labai mažai. Riešutus pasmulkiname, bet ne iki trupinių. Aliejų ir medų pašildome ant viryklės, kad susimaišytų, tačiau neužviriname. Dubenyje sumaišome dribsnius, riešutus, sezamus, druską, cinamoną ir aliejaus-medaus mišinį. Didelę skardą išklojame kepimo popieriumi ir visą mišinį paskleidžiame joje, maždaug 1 cm storio. 

Skrudiname 160-170 laipsnių orkaitėje apie 25-35 min. Jei jūsų orkaitė elektrinė ir dar su ventiliatoriumi, manau, skrudinimas truks trumpiau. Kas 10 min. reikia pamaišyti, paskutinį kartą maišant sudedame kokosų drožles.

Svarbu nesudeginti, todėl temperatūrą reikėtų reguliuoti pagal orkaitės kaitrumą. Taip pat ir su skardos aukščiu - aš skardą dėjau aukščiau nei orkaitės vidurys. Kai apskrunda, paliekame visiškai atvėsti, o tada sudedame razinas. Kol aušta, reikėtų pamaišyti, nes sulips į vientisą gabalą (nors galima ir iš apskrudusios masės formuoti batonėlius, o tada aušinti).

Dribsnius galima naudoti kokius norite - avižinius, 4, 5 grūdų - priklauso nuo pomėgių. Tas pats su kitais priedais - dėkite tai, ką mėgstate - riešutus, saulėgrąžas, moliūgų sėklas, džiovintus vaisius ar uogas, net šokolado gabaliukus. Svarbiausia vaisius ir šokoladą dėti tik kai granola visiškai atšals. 
Proporcijos - dribsnių ir priedų turėtų būti po tiek pat, arba priedų dėti truputį mažiau.



Geriausia laikyti sandariame stikliniame inde. Laikosi apie 2 savaites.

Malonaus kramsnojimo!

2 komentarai: