Mano lazanija yra ypatingas patiekalas: yra keli žmonės,
kuriems pasiūlius lazaniją mainais už kokią paslaugą buityje (dažniausiai kai
reikia vyriškų sugebėjimų) - visada suveikia. Visiems, kuriems teko ragauti mano
lazanijos, ji be galo patiko, todėl lazanijos "balius" būna
priežastis užsukti į svečius, o tų, kurie nenorėtų jos paragauti, turbūt nėra.
Taigi, lazanija vienareikšmiškai yra mano firminis patiekalas.
Gaminant lazaniją drąsiai galima eksperimentuoti - pridėti
paprikų, nedėti pievagrybių arba sunaudoti kokias namines konservuotas daržovių
košes - blogiau tikrai nebus.
Iš šio kiekio išeina nemaža skarda lazanijos, todėl turėtų
pavalgyti 6-8 žmonės (priklauso nuo alkanumo lygio). Gaminimo trukmė - bet pora
valandų, nes ilgokai trunka pasiruošti padažą, tačiau galutinis rezultatas visą
triūsą atperka su kaupu!
Reikia:
1 pakelio lazanijos lakštų (500 g.)
maždaug 300 g. fermentinio sūrio
Bolognese (mėsos) padažui:
300 g. faršo
1-2 svogūnų
2-3 morkų
1-2 skiltelės česnako
200 g. (ar daugiau) pievagrybių
1-2 svogūnų
2-3 morkų
1-2 skiltelės česnako
200 g. (ar daugiau) pievagrybių
1 skardinės konservuotų pomidorų be odelių (bent 250g.)
1 stiklinės vandens
4-5 šaukštų pomidorų padažo
Prieskonių ir druskos
1 stiklinės vandens
4-5 šaukštų pomidorų padažo
Prieskonių ir druskos
Bechamel (baltąjam)padažui:
Sviesto, miltų, pieno, prieskonių. Pieno ir miltų santykį
matuoju iš akies.
Pirmiausiai reikia pasigaminti Bolognese padažą. Į gilią
keptuvę (ar puodą) įpilame aliejaus, dedame smulkintą svogūną, po poros minučių
ir smulkintą česnaką. Truputį apkepame, bet svarbu nesudeginti. Tada dedame
faršą, o kai jis šiek tiek pakepa, dedame tarkuotas morkas. Uždengiame dangtį.
Kai morkos apkepa, sudedame griežinėliais pjaustytus nuluptus pievagrybius.
Uždedame dangtį ir leidžiame pakepti kokias 3-4 minutes. Tada į padažą
suverčiame pasmulkintus pomidorus su visu skysčiu (aš juos smulkinu tiesiog
keptuvėje mentele), supilame vandenį, dedame pomidorų padažą, prieskonius ir
druską. Pamaišome, uždengiame ir leidžiame troškintis ant nedidelės ugnies
kokias 20-30 min. Tuomet nudengiame dangtį ir porą minučių leidžiame nugaruoti
skysčio pertekliui (jei toks yra), nes padažas turi būti tirštas. Išjungiame ir
gaminame kitą padažą.
Bechamel padažas gaminamas taip: prikaistuvyje ištirpiname
sviestą, jame apkepiname miltus, tada palaipsniui, nuolat maišant (aš
plaku šluotele) pilame pieną. Padažas pagardiname prieskoniais (idealu
būtų muskatas), ir nuolat maišant užviriname. Keletą minučių paviriname.
Padažas turi būti truputį skystesnis už kondensuotą pieną.
Dabar metas "surinkti" lazaniją. Imame kepimo
indą, įklojame kepimo popieriaus arba ištepame riebalais. Dedame lazanijos
lakštus, ant viršaus paskirstome sluoksnį Bolognese (mėsos) padažo, truputį
Bechamel (baltojo) padažo ir užbarstome tarkuoto sūrio (ne per daug). Taip
sluoksniuojame, kol baigiasi padažai. (man išeina 2 sluoksniai lakštų ir 3 padažų)
Viršutinis sluoksnis turi būti padažo. Gausiai užbarstome tarkuoto sūrio.
Dedame į 250 laipsnių C įkaitintą orkaitę ir
kepame apie 20 minučių, po to dar paliekame 10 minučių pastovėti, kad į
lakštus geriau įsigertų padažai.
Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą