2014 m. birželio 3 d., antradienis

Lazanija

Mano lazanija yra ypatingas patiekalas: yra keli žmonės, kuriems pasiūlius lazaniją mainais už kokią paslaugą buityje (dažniausiai kai reikia vyriškų sugebėjimų) - visada suveikia. Visiems, kuriems teko ragauti mano lazanijos, ji be galo patiko, todėl lazanijos "balius" būna priežastis užsukti į svečius, o tų, kurie nenorėtų jos paragauti, turbūt nėra. Taigi, lazanija vienareikšmiškai yra mano firminis patiekalas. 

Gaminant lazaniją drąsiai galima eksperimentuoti - pridėti paprikų, nedėti pievagrybių arba sunaudoti kokias namines konservuotas daržovių košes - blogiau tikrai nebus. 

Iš šio kiekio išeina nemaža skarda lazanijos, todėl turėtų pavalgyti 6-8 žmonės (priklauso nuo alkanumo lygio). Gaminimo trukmė - bet pora valandų, nes ilgokai trunka pasiruošti padažą, tačiau galutinis rezultatas visą triūsą atperka su kaupu!


Reikia:

1 pakelio lazanijos lakštų (500 g.)
maždaug 300 g. fermentinio sūrio

Bolognese (mėsos) padažui:
300 g. faršo
1-2 svogūnų
2-3 morkų
1-2 skiltelės česnako
200 g. (ar daugiau) pievagrybių 
1 skardinės konservuotų pomidorų be odelių (bent 250g.)
1 stiklinės vandens
4-5 šaukštų pomidorų padažo
Prieskonių ir druskos 

Bechamel (baltąjam)padažui: 
Sviesto, miltų, pieno, prieskonių. Pieno ir miltų santykį matuoju iš akies.

Pirmiausiai reikia pasigaminti Bolognese padažą. Į gilią keptuvę (ar puodą) įpilame aliejaus, dedame smulkintą svogūną, po poros minučių ir smulkintą česnaką. Truputį apkepame, bet svarbu nesudeginti. Tada dedame faršą, o kai jis šiek tiek pakepa, dedame tarkuotas morkas. Uždengiame dangtį. Kai morkos apkepa, sudedame griežinėliais pjaustytus nuluptus pievagrybius. Uždedame dangtį ir leidžiame pakepti kokias 3-4 minutes. Tada į padažą suverčiame pasmulkintus pomidorus su visu skysčiu (aš juos smulkinu tiesiog keptuvėje mentele), supilame vandenį, dedame pomidorų padažą, prieskonius ir druską. Pamaišome, uždengiame ir leidžiame troškintis ant nedidelės ugnies kokias 20-30 min. Tuomet nudengiame dangtį ir porą minučių leidžiame nugaruoti skysčio pertekliui (jei toks yra), nes padažas turi būti tirštas. Išjungiame ir gaminame kitą padažą.

Bechamel padažas gaminamas taip: prikaistuvyje ištirpiname sviestą, jame apkepiname miltus, tada palaipsniui, nuolat maišant (aš plaku šluotele) pilame pieną. Padažas pagardiname prieskoniais (idealu būtų muskatas), ir nuolat maišant užviriname. Keletą minučių paviriname. Padažas turi būti truputį skystesnis už kondensuotą pieną. 

Dabar metas "surinkti" lazaniją. Imame kepimo indą, įklojame kepimo popieriaus arba ištepame riebalais. Dedame lazanijos lakštus, ant viršaus paskirstome sluoksnį Bolognese (mėsos) padažo, truputį Bechamel (baltojo) padažo ir užbarstome tarkuoto sūrio (ne per daug). Taip sluoksniuojame, kol baigiasi padažai. (man išeina 2 sluoksniai lakštų ir 3 padažų) Viršutinis sluoksnis turi būti padažo. Gausiai užbarstome tarkuoto sūrio. 

Dedame į 250 laipsnių C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 minučių, po to dar paliekame 10 minučių pastovėti, kad į lakštus geriau įsigertų padažai. 

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą